Handreiking Solar Carports

27-05-2024

In 2022 is de Versnellingsaanpak Zon op Parkeerplaatsen opgesteld om gemeenten te helpen bij het realiseren van zonne-energie op parkeerterreinen. Dit initiatief resulteerde in de Handreiking Solar Carports, een uitgebreide gids vol achtergrondinformatie, praktische richtlijnen en inspiratie.

Gebaseerd op gesprekken met marktpartijen, gemeenten en geleerde lessen, is deze handreiking ontwikkeld om gemeenten zo goed mogelijk te ondersteunen bij de ontwikkeling van een solar carport project, van idee tot uitvoering.

Ambitieuze doelstelling

In de Regionale Energiestrategie (RES) Rotterdam Den Haag 1.0 hebben we een ambitieuze doelstelling: in 2030 willen we 2,8 - 3,2 TWh duurzame elektriciteit opwekken. Eén van de meest veelbelovende kansen die we hebben geïdentificeerd, is het overkappen van parkeerterreinen met zonnepanelen, wat een potentieel van 0,1 TWh aan duurzame opwekking vertegenwoordigt. Dit betekent dat we in de RES 1.0 kansen zagen om ongeveer 100 hectare aan parkeerplaatsen te overkappen met solar carports.

Uitdagingen en ondersteuning

Het realiseren van solar carports brengt echter diverse uitdagingen met zich mee. Gemeenten in onze regio worstelen met vragen zoals hoe een solar carport de ruimtelijke kwaliteit kan versterken, hoe het kan bijdragen aan het verminderen van netcongestie, en hoe we lokaal eigendom kunnen borgen. Deze uitdagingen hebben ertoe geleid dat er nog weinig solar carports zijn gerealiseerd in onze regio.

De Handreiking Solar Carports is ontwikkeld om gemeenten te ondersteunen bij deze uitdaging, en dient als informatie- en inspiratiebron voor gemeenten en andere betrokken partijen. De handreiking gaat dieper in op de verschillende stappen in de projectontwikkeling en beantwoord vragen variërend van de te kiezen ontwikkelstrategie en de business case van een solar carport, tot het waarborgen van lokaal eigendom. Daarnaast worden er nog veel meer onderwerpen behandeld, hieronder zijn de verschillende stappen van het projectontwikkelings-proces van een solar carport weergegeven. Deze stappen worden verder toegelicht in de desbetreffende hoofdstukken in de handreiking. 

Bekijk de Handreiking Solar Carports

Deze afbeelding geeft grafisch een aantal stappen weer voor de projectontwikkeling van een solar carport vanuit de gemeente. Deze stappen worden verder toegelicht in de desbetreffende hoofdstukken. De stappen zijn weergegeven op een kronkelende lijn met een begin- en een eindpunt.   Stap 1. Toetsing van wet- en regelgeving, hoofdstuk 3 Stap 2. Keuze voor de ontwikkelstrategie, hoofdstuk 4 Stap 3. Selecteer een geschikte locatie, hoofdstuk 5 Stap 4. Stel een business case op, hoofdstuk 6 Stap 5. Onderzoek subsidies, hoofdstuk 7 Stap 6. Ontwerp de solar carport, hoofdstuk 8 Stap 7. Integreer duurzaamheid, hoofdstuk 9 Stap 8. Stel een programma van Eisen op, hoofdstuk 10 Stap 9. Organiseer een aanbesteding, hoofdstuk 11 Stap 10. Stimuleer lokaal eigendom, hoofdstuk 12 Stap 11. Meet de impact en evalueer, hoofdstuk 13

Wat zijn Solar Carports?

​Solar carports zijn overkappingen die auto’s beschermen tegen weersinvloeden en tegelijkertijd zonne-energie opwekken. Deze constructies kunnen worden geplaatst boven bestaande of nieuwe parkeerterreinen en combineren de functies van een parkeerplaats en het opwekken van duurzame elektriciteit. Hierdoor wordt de schaarse buitenruimte dubbel benut, wat kansen biedt voor eigenaren van parkeerterreinen, ontwikkelaars van zonne-energieprojecten en gemeenten.

Voordelen van Solar Carports voor gemeenten

Solar carports bieden talrijke voordelen voor gemeenten. Ze zorgen voor efficiënt ruimtegebruik door parkeerplaatsen te combineren met het opwekken van duurzame elektriciteit, wat vooral waardevol is in stedelijke gebieden. Solar carports dragen bij aan duurzaamheidsdoelstellingen, waaronder de bijdrage aan het RES-bod, en bevorderen energie-efficiëntie. Daarnaast leveren ze financieel voordeel op voor de eigenaar van het parkeerterrein.

Meervoudig ruimtegebruik en duurzaamheidsdoelstellingen

Solar carports maken meervoudig ruimtegebruik mogelijk, wat met name in stedelijke omgevingen noodzakelijk is. Ze combineren parkeerplaatsen met de opwekking van duurzame elektriciteit en kunnen de duurzaam opgewekte elektriciteit direct leveren aan laadpalen voor elektrische auto’s. Daarnaast hebben solar carports een voorbeeldfunctie door het opwekken van duurzame elektriciteit zichtbaar te maken en kunnen de lokale gemeenschap inspireren. Daarnaast helpen ze het hitte-eilandeffect te verminderen door schaduw te bieden en zonnestraling op verharde oppervlakken te verminderen, wat bijdraagt aan een koelere omgeving en klimaatadaptatie.

 

 

 

Afbeeldingen

Registreren

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen